Mordor v Kremlu

Když se někdo chová jako fašista. Je to fašista. Když se někdo chová jako stalinista. Je to stalinista. Problém je v tom, že například v období paktu Ribbentrop – Molotov (neboli Hitler – Stalin), se to už rozlišit nedalo. Dva tyrani v jednom. Polsko, Pobaltí, Ukrajina a další státy nám o tom mohou dlouho vyprávět.

Současné Rusko a jeho zvěrstva páchaná ruskou armádou na Ukrajině, jsou aplikováním Putinovy neostalinské ideologie. Zatím svůj neostalinismus Putin předvedl hlavně Gruzíncům a Syřanům a lidem v Náhorním Karabachu. Státům v Pobaltí, Moldávii a bývalým členům Varšavské smlouvy „zatím“ jen hrozí. Na mnohé ostatní státy má namířené Stalinovy a Brežněvovy atomové zbraně.

Je třeba vědět, že neostalinská propaganda, lži a manipulativní metody, se od těch neonacistických vůbec neliší. Používají jakoby jiné termíny, ale ve výsledku podobné metody a cíle. Fanatizovaní mas, vymývání mozků, letitý ruský antisemitismus, vydávání lží za pravdu a naopak, vyžívají se v krutostech, vlastní nabubřelosti, podléhají sebeklamu o vlastní důležitosti a jakémsi mlhavém předurčení. Ve skutečnosti „vynikají“ hlavně v šikanování vlastního obyvatelstva (včetně vražd novinářů), deportací národnostních menšin atd. A také se vraždí mezi sebou navzájem. Kvůli moci a penězům.

Hitler Stalin 1939 small
obal knihy Pakt Ribbentrop–Molotov

To, že Putin hned na začátku své vlády hned začal s obnovou stalinistických symbolů, není náhoda. Stejně tak není náhoda, že se z něj vyvinul vražedný neostalinista. Transformoval se do něj rychle v roli prezidenta. Z původního kágébáckého stalinisty za Brežněva usídleného, panujícího a okupujícího důstojníka KGB v bývalém východním Německu. Proto hned jako ruský prezident přikázal obnovit významné symboly SSSR, proto po celou svojí vládu systematicky bagatelizoval zločiny Stalina a adoroval ho. Co Putin ubral na svobodě a podpoře občanské společnosti, to přidal v oblasti  cenzury a špehováni vlastního obyvatelstva. Letos, po vpádu na Ukrajinu,  zakázal v Rusku například sdružení Memorial, které ty Stalinovy zločiny více něž 30 let (už od dob Gorbačovovy perestrojky) připomínalo a vysvětlovalo ruské veřejnosti (a zejména rodinám obětí Stalinova teroru). Putin zakázal pod sankcí přísného trestu mluvit i o paktu Molotov – Ribentrop, o Katyni. Teď zakazuje Rusům mluvit o válce na Ukrajině. Kriminalizuje to. Bojí se, aby neostalinismus a neofašismus někdo nesrovnával, aby nemluvil o těch ruských zločinech proti lidskosti páchaných na Ukrajině jako o řádění nacistů. Už se stalo. Ukrajinci o zločinech mluví, zveřejňují je, evidují. Začali už oznamovat první jména pachatelů válečných zločinů.

Problém totiž vůbec nemá Ukrajina s fašismem, ale Rusko s neostalinismem. Většina dnešní západní části Evropy si doufám začíná rychleji uvědomovat, že neostalinismus je stejně nebezpečný jako neonacismus, a že je třeba ho stejně pečlivě potírat hned v zárodku. Zvlášť, když Putinův režim na Ukrajině připomíná místy spíše organizovaný státní terorismus nebo bestiální činy islámského státu z poslední doby.

Současný Putinův ruský režim svými symboly, mluvou gesty i činy ty historické nacistické režimy víc a víc připomíná. Nazývejme tedy vždy věci pravým jménem. Fašistické prvky v neostalinském provedení má dnešní Rusko a ne Ukrajina.

 

Tereza Engelová pro Hlídacípes –  Ruský Den vítězství letos v Pobaltí nebude. Zakázaná jsou shromáždění i kremelské symboly

Jaroslav Formánek, Adam Hradilek, Jan Dvořák, Anna Chlebina, Pavel Švec, jkr, šp Aktuálně.cz   Transport, utrpení, boj. Neznámé osudy Čechů, které drtil nacistický i sovětský teror

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika